Многу луѓе се ослободуваат од вишокот килограми со ограничување на внесот на јаглехидрати. Некои, пак, одат дотаму што целосно ги исфрлат јаглехидратите од исхраната. Но, ова може да биде грешка.
Можете да направите вид туршија од лимони, супата од јогурт е вистински специјалитет, а комбинацијата од оригано и мајчина душица може да биде основен зачин за многу јадења...
Празничната сезона е период на собиранки и забави, а ако сте домаќин, сигурно ќе ви се допаднат овие мезиња и даски со кои дефинитивно ќе ги воодушевите гостите.
Ни сирењето ни кашкавалот не треба да ги чувате во пластична фолија и не е препорачливо да ги замрзнувате бидејќи ќе настане промена не само во вкусот, туку и во нивната текстура.
Ни се чини дека конзервираниот зеленчук може да трае вечно ако не е отворен. Ова е донекаде точно, но по околу пет години ќе забележите промена во вкусот.
Препорачливо е да го измиете оризот, и тоа неколкупати, но не треба да го миете месото бидејќи само ќе ги разнесете бактериите низ кујната.
Сармата, но и печивата од пекари се едни од најпопуларните јадења на Балканот - но колку се здрави?
Немојте да го ставате свежиот леб во најлонска кеса, особено не ако е топол бидејќи ќе се создаде влага која ќе му ја расипе текстурата.
Избришете ги тиквичките со хартиен бришач за раце пред да ги ставите во фрижидер, а печурките ставете ги во хартиена кеса во фрижидер.
Кората од портокал е богата со калциум и витамини А, Б6 и Ц, а можете да ја додадете во свежи сокови, да ја кандирате, па дури и да направите мармалад од неа.
Наместо да ја избегнуваат омилената храна, вклучувајќи ги и вкусните француски десерти, Французинките настојуваат да бидат умерени – кои други трикови им помагаат да ја одржат нивната линија?
Дали го читате рецептот до крај пред да почнете со готвење? А, дали си ја собирате косата?
Не го загревате, ставате зачини на сува храна и претерувате со маслото за јадење – кои се другите грешки што веројатно ги правите со вашиот Air Fryer?
Храната од животинско потекло има најмногу протеини, но не значи дека ако сте веган или вегетаријанец ќе се соочите со недостаток од оваа хранлива материја. Треба само да научите нешто повеќе за протеините...
Киселите краставички и целата туршија е навистина превкусна, но дали знаете каква кисела храна се јаде низ светот? На пример, во Бразил се јадат кисели компири. Би пробале ли?
Паметно организирајте ја кујната, однапред подгответе ги состојките и пробајте да чистите додека готвите.
Ако го чувате брашното во фрижидер, во добро затворен сад, ќе можете да го користите цела година.