Постојат зачини кои ќе ви помогнат да се ослободите од вишокот килограми бидејќи го забрзуваат метаболизмот, а следниве три можете да ги додадете и во утринското кафе.
Апаратот нема доволно проток на воздух, внатре ставате влажна храна и не го чистите темелно по секоја употреба – кои се грешките со кои му го скратувате животот на вашиот Air Fryer?
Кафе во чоколадни торти, паста од домати во сосови за месо… Кои се тајните состојки на професионалните готвачи?
Генерално, семките се многу важни за здравјето, но, кога станува збор за борба против настинки и грип, семките од тиква се одлични за зајакнување на имунитетот. Што друго да додадете на вашето мени во периодот на настинки и грип?
Бананите ви скапуваат, компирот 'рти, морковите ви се сушат... Што треба да направите за подолго време да им ја задржите свежината на овошјето и зеленчукот?
Луѓето често веруваат дека кафеавата храна е поздрава од белата, на пример, кога станува збор за леб или ориз. Истото мислење го делат и кога станува збор за шеќер. Така многумина веруваат дека кафеавиот шеќер е поздрав од белиот, но дали е ова вистина или само уште еден мит?
Со овие едноставни совети кои се пренесуваат со генерации, крофните веќе никогаш нема да ви бидат полни со масло.
Понекогаш, кога ќе го отворите фрижидерот или шкафчето во кое чувате храна, сфаќате дека сте заборавиле работи кои долго време стојат таму. Па, се прашувате дали се безбедни за јадење.
Дали знаете како можете да го столчите црниот бибер ако немате мелница, или како да го стопите путерот за вашите специјалитети? Овие трикови сигурно ќе ви се најдат...
Дали знаете дека доматите не треба да се готват во нелепливо тавче, а дека за пржење ви требаат свежи јајца на собна температура? Кои се малите кулинарски тајни што треба да ги знаете затоа што може да направат голема разлика во подготвувањето на вашите специјалитети?
Несоодветното чување на храната со себе носи многу опасности.
Лунарната диета претставува постење во зависност од месечевите фази. Односно кога Месечината е полна или млада, треба да постите во период од 24 часа...
Прекумерното мешање на тестото е честа грешка. Откако ќе се соединат влажните и сувите состојки, престанете да мешате. Прекумерното мешање го активира глутенот во брашното, што доведува до несакана текстура.
Ладна даска во вид на елка и венец, снешковци од варени јајца и новогодишна елка направена од храна се само дел од идеите за декорирање на трпезата за претстојните празници кои ќе ве инспирираат.
Јајцата и сланината се популарни намирници за појадок, но, препорачливо е да се избегнува оваа комбинација. И двете намирници се богати со протеини и се тешки за стомакот...
Во Прага задолжително пробајте Trdelnik, во Будимпешта Gulyásleves или гулаш во порција од леб... Која храна задолжително треба да ја пробате на божиќните базари низ Европа?
Дали знаете како правилно се мие зелката? Или пак, јаболката? Прочитајте дали ја миете правилно храната, или, сепак, некаде грешите.
Јајцето го кршите од работ на садот, па внатре ви паѓаат лушпи, не пробувате дали месото за ќофтиња е доволно зачинето? Колкупати ви се случило несвесно да направите некоја од овие кулинарски грешки?