3 рецепти за греено вино (што ќе ве стоплат во студените ноќи)
-->
Сте пробале ли греено вино со капини или со јаболка? Пробајте нови рецепти за омилениот есенски и зимски пијалак.
Грееното вино е идеално за студените есенски и зимски денови, а некои од овие рецепти сигурно ќе ви бидат од корист ако планирате седенки со пријателите или блиските и сакате да подготвите топол пијалак што на сите ќе им се допадне.
-->
Можете класичниот рецепт за греено вино да го збогатите со вкус на портокал или јаболко и да добиете сосема поинакви и вкусни пијалаци.
Во продолжение 3 рецепти за греено вино што сигурно ќе ви се допаднат:
Греено вино со јаболка
Потребни состојки:
- 2 стапчиња цимет;
- 3 каранфилчиња;
- 3 кисели јаболка;
- 100g шеќер;
- 1 голема лажица сок од лимон;
- 2 шишиња црвено вино.
Начин на подготовка:
- Излупете ги и исечкајте ги јаболката;
- Стапчињата цимет и каранфилчето ставете ги во парче газа што е двојно превиткано и врзете ги со конец;
- Импровизираната вреќичка со зачини се става во тенџере, па се додаваат виното, исечканите јаболка, сокот од лимон и шеќерот;
- Тенџерето се покрива со капак и се вари на тивок оган. Запомнете, температурата треба да биде доволно ниска за виното да не испарува, но доволно топла за да се соединат зачините;
- Виното се вари околу 1 час, а пред сервирање се вади вреќичката со зачини.
Варено вино со капини
Потребни состојки:
- 1 шише црвено вино;
- 6 каранфилчиња;
- 4 ѕвездички анасон;
- 2 стапчиња цимет;
- 2 портокали (излупени и исечкани на крукчиња);
- 5 големи капини;
- 50g шеќер.
Начин на подготовка:
- Виното се става во тенџере заедно со сите зачини;
- Се остава да се крчка на тивок оган од 5 до 10 минути, за да се соединат зачините;
- Се додаваат шеќерот и портокал исечен на крукчиња;
- Се остава да се крчка уште 10-тина минути, по што се процедува и се послужува.
-->
-->
Божиќно варено вино
Потребни состојки:
- 1 шише црвено вино;
- 1 портокал (излупен и исечкан на крукчиња);
- 8 каранфилчиња;
- 2 ѕвездички анасон;
- 2 големи лажици мед;
- 60ml коњак.
Начин на подготовка:
- Виното, коњакот, зачините, парчињата портокал и медот се ставаат во големо тенџере;
- Се меша за состојките да се соединат, па се остава да се вари на тивок оган околу 1 час;
- Се процедува од овошјето и зачините и се служи топло;
- По потреба може да се загрее пред послужување.
-->
Б. С. Б. | Црнобело
Би можело да ве интересира:
3 есенски коктели што ќе ве натераат да заборавите на летото
Есенски џин-тоник со вкус на цимет и коктел со мед и круши – вкусовите на есента...
Како правилно се вари турско кафе? Поради неколку грешки (кои сите ги правиме) го уништуваме вкусот
Ставате премногу кафе и дозволувате неколкупати да ви проврие во ѓезвето... Вака...
Едноставан рецепт за коктел од вотка и калинка
Сокот од калинка ќе даде сладок, но и малку кисел вкус, додека пак вотката соврш...
Рецепт за греен џин со тропско овошје ако сакате да пробате нешто различно
Греениот џин (Glüh Gin) со тропско овошје е одлична замена за класичното варено ...
Рецепти за 3 розови Барби коктели, идеални за летните дружби со пријателките
Барби коктели со вкус на кокос, џин или вермут. За следното дружење со другаркит...
3 пијалаци што треба да ги пиете пред спиење ако сакате рамен стомак
Овие пијалаци можете да ги пиете пред спиење за да го забрзате метаболизмот и по...
-->